Handpenning

Download PDF

Handpenning är en avgift som betalas när du skriver på köpekontrakt för en bostad. Handpenningen är i regel 10 procent av köpeskillingen och betalas för att säljaren ska vara säker på att köparen inte drar sig ur. För att visa att du menar allvar med ett bostadsköp behöver du därför betala en handpenning direkt till säljaren. Är en mäklare inblandad är det oftast mäklaren du betalar handpenningen till.

Handpenningen kan finansieras med lån

Handpenningen betalas direkt vid kontraktsskrivningen, och det är få som har tillräckligt mycket kontanter för att finansiera handpenningen ur egen ficka. Det är därför vanligt att ta ett så kallat handpenningslån som går att få utbetalt snabbt.

Oavsett om du finansierar handpenningen med lån eller kontant dras den av från din kontantinsats. Eftersom kontantinsatsen är minst 15 procent kan du alltså räkna in handpenningen i detta belopp, fast den ska betalas tidigare än kontantinsatsen.

Betala inte handpenningen innan ditt bolån är godkänt

När du ska ta ett bolån börjar du alltid med att ansöka om lånelöfte, vilket är en slags preliminär låneansökan. När du har hittat den bostad du vill köpa görs lånelöftet om till en låneansökan som långivaren därefter går igenom.

Även om du tidigare har fått ett lånelöfte har långivaren i detta skede rätt att neka dig ett bolån. Av denna anledning bör du aldrig betala en kontantinsats eller skriva på ett avtal innan du har fått ditt bolån beviljat.

Att kontrollera innan du betalar handpenning:

  • bostadsrättsföreningens ekonomi
  • underhåll och reparation av bostaden
  • om det finns några fel i bostaden
  • villkor i kontraktet.

Så fort du har betalat in handpenningen visar du säljaren att du är seriös med köpet, och man brukar skriva köpeavtal samtidigt.

Behöver du låna till handpenningen?

Handpenning och kontantinsats är inte samma sak

Många förväxlar begreppen handpenning och kontantinsats. Skillnaden mellan de olika begreppen är:

  • Handpenningen är oftast 10 procent och betalas direkt vid kontraktsskrivningen till säljaren. Handpenningen är en säkerhet för säljaren att du ämnar genomföra köpet.
  • Kontantinsatsen ligger i regel på 15 procent och är en säkerhet för banken som garanterar att banken inte blir av med pengar om din bostad skulle sjunka i värde.

Däremot går handpenningen att räkna in i kontantinsatsen. Först betalar du alltså handpenningen på 10 procent och därefter resterande insats på 5 procent (kontantinsats). Du behöver alltså sammanlagt finansiera 15 procent kontant (hela kontantinsatsen), varav 10 procent av dessa kan gå till att betala handpenningen.


Redaktionen

Ekonomi-skribenter

red@laneguiden.se

5 kommentarer

Karin Fors skriver:

Tiden för handpenning har överskridits med två dagar . Vad ska vi som säljare göra

Alexandra Stenvall skriver:

Hej Karin,
Börja med att kontakta mäklaren och fråga han/hon varför någon handpenning inte är inbetald. Idag är det vanligt att pengarna betalas in till mäklarens konto och sedan betalar mäklaren ut handpenningen till er efter att han/hon tagit sin del av arvodet. Du får gärna återkoppla och berätta hur det har gått för er.

Daniel skriver:

Hej Hanna,

Spontant ser jag inte att det skulle vara något problem men det bästa i det här fallet är nog att du kontaktar din bank direkt för vägledning.

Mvh,
Daniel

BM skriver:

Min bank säger att 25% måste jag själv stå för vid ett husköp, det måste jag ha sparat för att få köpa hus. Jag ifrågasatte detta då ett hus här kanske kostar runt 2 miljoner och hur många har en halv miljon sparat!? Men så var det fick jag till svar. Sen läser jag att man visst kan låna till ett handpenningslån. Vad gäller egentligen?

Alexandra skriver:

Hej,
Alla banker har olika lånevillkor som baseras på flera olika faktorer. Det kan till exempel vara hur stor inkomst du har, hur stort sparande du har och hur mycket du vill låna. Att ta ett handpenningslån är detsamma som att ta ett privatlån. Ett privatlån har högre ränta än ett vanligt bolån. Om din bank vill att du står för 25% av kostnaden för köpet kan du fortfarande ta ett handpenningslån. Det är dock inte säkert att just din bank beviljar både ett bolån och ett handpenningslån. Det bästa är nog att boka ett möte med din bank så att ni tillsammans kan komma fram till dina möjligheter. Jag hoppas att det löser sig för dig.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *